Kuvaa ei löytynyt

Vaatekaapin kevätsiivous

Pian on (toivottavasti) aika ottaa kesävaatteet esille ja samalla kannattaa käydä läpi koko vaatekaapin sisältö. Joku vaate vaatii pientä paikkausta ja joku tuuletusta, mutta monelta löytyy kaapista myös sellaista, joka olisi aika laittaa kiertoon.

Kun olet karsinut kaapistasi ne vaatteet ja asusteet, jotka eivät syystä tai toisesta enää palvele tarkoitustaan, mitä niille kaikille tulisi tehdä? Tässä yksinkertainen lista käytetyn vaatteen jatkosijoituspaikoista:

Ehjä ja puhdas vaate: Hyväkuntoiset vaatteet ovat rahanarvoista tavaraa. Myy vaate kirpputorilla tai nettikirppiksellä. Jos et itse halua hoitaa hinnoittelua ja myyntiä, tarjoa vaatetta second hand- tai vintage-puoteihin, jotka yleensä ostavat vaatteet heti ja eteenpäin myynti jää heidän huolekseen.

Jos myyminen tuntuu vaivalloiselta tai vaate ei mene kaupaksi, tarjoa sitä tutuille ja ystäville. Perustakaa vaatteidenvaihtoryhmä WhatsApp:iin tai facebookiin. Toisen roska voi olla toiselle aarre.

Jos vaatteet eivät löydä ottajaa lähipiiristä tai haluat niistä nopeasti eroon, lahjoita hyväkuntoinen vaate hyväntekeväisyyteen. Vaatteita ja muita tekstiilejä ottavat vastaan esimerkiksi Punaisen Ristin Kontti-kierrätyspisteet.

Jos vaatteessa on reikä tai jokin pieni vika, parasta olisi korjauttaa se itse ennen kiertoon laittamista. Tuttavasi tai kirpputoriasiakkaat saattavat toki korjauttaa vaatteen, johon ihastuvat, mutta on paljon todennäköisempää löytää ottaja ehjälle vaatteelle. Hyväntekeväisyysjärjestöt eivät ota vastaan rikkinäisiä vaatteita, riippumatta siitä kuinka pieni tai korjattavissa vika on. Likaiset ja tahraiset vaatteet eivät myöskään menesty kirpputoreilla tai kelpaa hyväntekeväisyyteen.

Jos vaate on kulahtanut, pahasti rikki tai siinä on pinttyneitä tahroja:

  • DIY. Käytä kangasmateriaali johonkin muuhun. Leikkaa tahrakohdat pois ja yhdistele kahdesta puserosta yksi, käytä kangasta paikkausmateriaalina tai luo jotakin aivan uutta. Inspiraatiota kierrätysaskarteluun löytyy vaikka millä mitalta kirjastojen käsityöhyllyistä tai internetistä.
  • Siivoa! Leikkaa räsyvaatteet siivousliinoiksi tai käytä niitä kangasnenäliinoina.
  • Käsitöiksi. Leikkaa tekstiileistä matonkudetta. Perinteiset räsymatot on kudottu käytetyistä vaatteista ja muista kodintekstiileistä. Matonkudetta käyttääkseen ei tarvitse omistaa kangaspuita, vaan siitä voi myös virkata mattoja ja sisustuskoreja tai tehdä makrameetöitä.
  • Remontoi. Säästä kulahtanut vaate maalauspaidaksi, remonttivaatteeksi tai taiteilijan työasuksi. Kaikissa töissä ei aina voi välttyä maali-, öljy- tai marjatahroilta. Siispä mehustamista tai polkupyörän huoltoa varten olisi hyvä säilyttää yhtä vaatekertaa, joka saa huoletta likaantua.
  • Kierrätä. Jos vaatteelle ei löydy omasta taloudesta käyttötarkoitusta, vie tekstiili tekstiilinkierrätyskeskukseen. Esimerkiksi Tampereella tekstiilejä kerää Nextiili ja Lempäälässä Levetex. Ehjien vaatteiden lisäksi sinne kelpaavat rikkinäiset ja tahraiset tekstiilit (jos tahrat eivät ole lähteneet pesussa), kengät, laukut ja muut asusteet, kangaspalat ja käsityötarvikkeet. Kierrätyskeskuksissa lajitellaan kaikki mahdollinen materiaali jatkokäyttöön.

Emmi

Lajittelija