Kuvaa ei löytynyt

Kestäviä valintoja

Miten selvitä arjen ostoksista

Tiedättekö sen ilmiön, kun menee nälkäisenä kauppaan ja tulee ostettua enemmän herkkuja ja epäterveellistä ruokaa? Samanlainen ilmiö koskee monia muitakin päätöksiä elämässämme: väsyneenä yritämme luistaa kaikesta vaivalloisesta, onnettomana etsimme helppoa mielihyvää ja kiireessä oiomme säännöistämme. Usein nämä mielentilat sysäävät tieltään myös tietoisen, aikaa vievän harkinnan siitä, mistä ostamamme tuotteet tulevat, mikä ratkaisu on ympäristön kannalta haitallisin tai mitä minä todella tarvitsen.

Ikävä kyllä tuotteiden ja kauppojen mainonta hankaloittaa hyvän päätöksen tekemistä entisestään: Enemmän saisi halvemmalla, mutta meneekö ylimääräinen hukkaan? Suunnittelu on suomalaista, mutta missään ei kerrota valmistusmaata. Ja entä tuotteen valmistajat, onko heille maksettu elämiseen riittävää palkkaa? Tuote, joka olisi itselle sopivin ei ole ympäristöystävällinen, mutta vaihtoehtoinen tuote ei ole sitä mitä toivoin ja niin edelleen.

Vastuullisen kuluttajan täytyy nykyään tehdä melkoista salapoliisityötä tietääkseen tuotteen alkuperän ja valmistustavat ja vaikka tiedot olisivatkin selvillä voi silti joutua vaikean päätöksen eteen. Saisi olla aikamoinen superihminen, jos olisi perillä jokaisesta ruoakauppaostoksensa jokaisesta tuotantovaiheesta. On terveellistä myöntää itselleen ja muille, että aina ei jaksa tai ehdi, eikä jokaisesta harkitsemattomasta ostoksesta voi potea syyllisyyttä. Loppuun palanut ihminen tekee kaikkein huonoimpia ja harkitsemattomimpia valintoja. Itsestään huolehtiminen on siis yksi tärkeimmistä ekoteoista.

Mutta kuinka pärjätä ilmastoahdistuksen ja voimattomuuden tunteen kanssa? Kuinka pärjätä sen tunteen kanssa, että on tehnyt ympäristölle haitallisen hankinnan? Tässä on muutama konkreettinen teko, joilla ekoelämästä saa helpompaa:

  • Kun energiaa on, järjestä asiat niin, että ympäristöystävällisyydestä tulee arjessasi rutiinia. Kun esimerkiksi jäteastiat on selkeästi nimetty ja kaikilla talouden jäsenillä on jo tietoa ja tottumusta siitä, mikä kuuluu minnekin, saa jätteet lajiteltua rutiinin omaisesti myös huonoina päivinä. Ja jos ei saa, niin älä soimaa itseäsi lintsaamisesta vaan säästä energia soimaamisen sijaan lajittelun uudelleen aloittamiseen seuraavana päivänä.
  • Osta säilyvää ruokaa varastoon. Hyvänä päivänä jaksaa pohtia myös purkki- ja kuivamuonien ympäristövaikutuksia ja kun huonompi päivä koittaa, saatat jopa säästyä kauppareissulta.
  • Älä tee mitään hankintoja hetken mielijohteesta. Anna itsellesi aikaa harkita. Ideaalitilanteessa aloita uuden tuotteen etsiminen kauan ennen kuin tarvitset sitä. Kysy muiden käyttäjien kokemuksia ja vertaile tuotteita.
  • Kompensoi. Jos haluat ehdottomasti ostaa uusia vaatteita syksyksi, mutta niiden ympäristöystävällisyys on kyseenalaista, voit tehdä suunnitelman vaatteiden ympäristöhaittojen hyvittämiseksi jollakin muulla tavalla. Ole vaikka jonkin aikaa syömättä lihaa, mene tietyn aikaa töihin julkisilla oman auton käyttämisen sijasta tai valitse jokin muu ekoteko, joka tuntuu sinulle luontaisemmalta.
  • Korjaa ja korjauta vanhaa enemmin kuin hankit uutta. Jos shoppailu on sinulle rentoutumiskeino, tämä neuvo ei ole sinulle. Jos taas hankinnat ovat usein stressinaiheita ja ostoskeskukset aiheuttavat kauhunväreitä, kokeile korjaamista. Etsi vanhalle tuotteelle oikea korjaaja esimerkiksi korjaa.se -sivustolta.
  • Tee tiedonhankinnasta itsellesi mieluista. Jos vietät mielelläsi illan pimeitä tunteja internetissä etsien tietoa ihmisoikeuksista, tee sitä. Jos olet enemmän sosiaalista tyyppiä, kysy ympärilläsi olevilta ihmisiltä, mitä he tietävät kunkin tuotteen alkuperästä. Tuntevatko he esimerkiksi lähituottajia, joita voivat suositella? Sosiaalinen media on tähän oiva keskustelualusta niille, jotka siellä viihtyvät, mutta muista lähdekritiikki.
  • Tee muistiinpanoja tuotteista, joista olet ottanut selvää. Varsikin ruokaostoksilla yksi selvitystyö voi olla ajankohtainen pitkän aikaa, kun olet kerran todennut jonkun tuotteenhyväksi vaihtoehdoksi. Jaa tietosi myös muille.

Kaikkein tärkeintä on pitää huolta itsestään. Onnellinen ihminen pysyy terveempänä, terävämpänä ja tekee parempia valintoja sekä itsensä että ympäristönsä puolesta.

Emmi

Ilmastoahdistuja