Kuvaa ei löytynyt

Hyvän mielen tavarat

Kaipasin sohvalleni torkkupeittoa. Vuodenpäivät kuluivat asiaa miettiessä ja suunnitellessa. Tarjouksesta tarttui mukaan sopivia lankoja. Loin loimen ja varastoin sen. Kun kangaspuut olivat tyhjillään eikä kiireisempiä projekteja ollut jonossa, kaivoin loimen varastosta. Jouduin hetken miettimään, mitä merkintäni tarkoittivat, mikä olikaan ollut suunnitelmani? Muutin yksityiskohtia lennosta. Kudoin.

Itsekudotun kankaan irrottaminen puista on edelleen jännittävä ja innostava hetki. Yli metrin mittainen kangas rullautuu kangastukille, eikä kankaan alkua näe enää ennen irrottamista. Tuotteen näkee kokonaisuudessaan ensimmäistä kertaa, kun se on jo kudottu loppuun. Viimeistelyä vaille valmis.

Kun tarvitsemaansa uutta tuotetta harkitsee pitkään, vertailee ostomahdollisuuksia tai valmistustapoja, käyttää aikaa ja vaivaa hankintaan, osaa sen olemassaoloa arvostaa eri tavalla. Käsitöiden tekemisessä saa nauttia koko prosessista: suunnittelusta, materiaalien hankinnasta, valmistuksesta ja viimeistelystä. Yksi tuote tuo iloa pitkäksi aikaa. Esineestä tulee henkilökohtainen ja arvokas.

Vaikka itse tehdessä on helpompi käsittää tuotteen valmistukseen käytetty aika, vaiva ja materiaali, hukkamateriaali, energian kulutus, suunnittelu- ja viimeistelytyö, tulisi meidän oppia arvostamaan myös ostettuja tavaroitamme. Niidenkin valmistukseen on käytetty aikaa, vaivaa ja energiaa. Joku on suunnitellut tavaran. Joku on viimeistellyt tavaran. Joku on todennäköisesti myös kuljettanut tavaran myyntipaikkaan. Parhaiten asian havainnollistaa tilaamalla tuotteen käsityöläiseltä. Asiakkaalla on usein paljon sananvaltaa tuotteen lopulliseen ulkonäköön ja mittatilaustuote on esimerkiksi sisustuksessa käytännöllisempi ratkaisu, kuin jokin vähän sinne päin. Jo luomisprosessin tilaaminen on jännittävää: miltä tuote näyttääkään tilassa, johon se on suunniteltu?

Jokainen materiaali, kaikki käsinkosketeltava tavara ja materia, on myös luonnonvaroja. Tee jokainen uusi hankinta harkiten, sillä jokainen niistä kuluttaa luonnonvaroja. Harkitusta hankinnasta on hyötyä pitkään, se kestää käyttöä ja aikaa ja kaiken lisäksi, tuottaa iloa.

Emmi

Harkitsija