Kuvaa ei löytynyt

Kirpputorit – käytettynä kaunista

Vaikka yleensä inhoan kaupoissa pyörimistä, kirpputorit ovat minulle poikkeus. On jännittävää mennä pöydän luo ja yllättyä sen sisällöstä. Samasta pöydästä voi löytää jotakin todella vanhaa ja uusinta muotia, koristeita ja työkaluja, leluja ja porakoneita. On hauskaa myös kuvitella, minkälainen ihminen, perhe tai talous pöydän tavarat on laittanut myyntiin ja mihin kaikkeen tavaroita voisi käyttää. Olenpa löytänyt kirpputoreilta muutaman oman alani, kankaankudonnan, aarteen: sukkuloita ja puolaimen.

Kirpparit ovat erityisesti tuunaajien ja käsityöläisten aarreaittoja. Tuunaajan silmät näkevät myynnissä olevien tavaroiden potentiaalin eivätkä vain sen senhetkistä käytettävyyttä. Jotkut tavarat ovat jopa halvempia kuin saman materiaalimäärän ostaminen kaupasta.

Suurella kirpputorilla vieraillessa voi tulla myös synkkiä ajatuksia: kuinka valtavasti olemme tuottaneet tavaraa tähän maailmaan ja kuinka paljon asunnoistamme ja varastoistamme joutaakaan kierrätykseen. Olemmeko tottuneet ostamaan hetken päähänpistoista vai olemmeko patologisesti huonojen ostosten tekijöitä? Miksi hamstraamme niin paljon tavaraa?

Negatiivisten ajatusten kääntöpuoli on tietenkin se, että kirpputoreilta tavarat voivat löytää uuden omistajan ja käyttötarkoituksen. Upeaa, kuinka ahkeria kirpputorien ja nettikirppisten käyttäjiä suomalaiset ovat. Nettikirppikset ovatkin tehneet myyntiennätyksiä nyt korona-aikana, kun kaikenlaista kaupoissa liikkumista suositellaan vältettävän. Nettikirpputorit ja muut internetin käytetyn tavaran välityspalvelut sopivat erinomaisesti niille, jotka eivät nauti kirpputorien aarteenetsinnästä: tarvitsemansa tuotteet on helpompi löytää hakusanan avulla tai kiinnostavaa aihealuetta koskevia tuotteita voi selata kategorioiden avulla.

Yksi tapa edesauttaa tavaran kiertoa on vuokrata oma kirpputoripöytä. Useimpien kirpputorien sivuilla on selkeästi ilmoitettu pöydän hinta per vuokrattavien päivien määrä, milloin tavarat saa tuoda ja milloin pöytä pitää viimeistään olla tyhjätty. Suositulta kirpputorilta pöytä varataan hyvissä ajoin ja on myös kiva, että tuotteiden hinnoittelulle on reilusti aikaa. Jos kirpputorin palveluun ei kuulu pöytien siivous, kannattaa omaa pöytää käydä viikoittain järjestelemässä ja samalla voi tuoda myös täydennystuotteita myyntiin. Oman paikkakuntansa kirpputorit löytää esimerkiksi kirppikset.info -sivustolta, mutta esimerkiksi aukioloajat kannattaa varmistaa erikseen kirpputorien omilta sivuilta.

Emmi

Kirpputorilla tavataan