Kuvaa ei löytynyt

Omistamisesta

Omistaminen herättää kahdenlaisia tunteita: uuden tavaran saaminen on innostavaa ja tuottaa mielihyvää. Sen sijaan täydet kaapit, tavarapaljous ja käyttämättömät tavarat aiheuttavat ahdistusta, väsymystä ja voimattomuutta. Miten löytää tasapaino tarvitsemiensa, omistamiensa ja haluamiensa tavaroiden kanssa?

Tärkeä kysymys, jota kannattaa pohtia ennen ostoksille suuntaamista on, tarvitseeko minun omistaa tuote vai voisiko sen lainata tai vuokrata? Arkivaatteitakin vuokraavat vaatelainaamot ovat suhteellisen tuore ilmiö, kun taas juhlapukuja ja naamiaisasuja on ollut vuokrattavissa pitkään. Monista kirjastoista saa kirjojen, pelien, elokuvien ja musiikin lisäksi urheiluvälineitä ja soittimia. Työkaluja voi lainata ystäviltä tai sukulaisilta, suolaa ja sokeria naapureilta.

Tuttavilta lainaaminen tuntuu nykyään olevan harvinaista, naapureista puhumattakaan. Onko niin, että pelkäämme turhan paljon olevamme vaivaksi toisille? Toisten auttaminen tuottaa tutkitusti hyvää mieltä, joten mitä jos antaisimme toisille enemmän mahdollisuuksia olla hyödyksi ja pyytäisimme enemmän apua? Samalla voi tehdä ekologisen teon: lainata työkalua, jota harvoin tarvitsee, sen sijaan että ostaisi uuden omaksi tai antaa uuden elämän tavaralle, joka tuttavalla on pölyttynyt tarpeettomana kaapissa.

Jos tavaraa on jo kertynyt yli omien tarpeiden, laita tuotteet kiertämään. Kirpputorit ja nettikirpputorit ovat hyviä käytetyn tavaran myymiseen (inspiraatiota kirpputoreiluun: https://ekotekeva.fi/2021/07/15/kirpputorit-kaytettyna-kaunista/) ja kierrätyskeskukset tavaran poislahjoittamiseen. (Ohje tekstiilituotteiden kierrättämiseen löytyy tekstistä https://ekotekeva.fi/2020/04/14/vaatekaapin-kevatsiivous/.)

Yksi mainio tapa laittaa tavaraa kiertämään on organisoida tavaranvaihtoilta. Kutsu ystäviä kylään ja pyydä heitä tuomaan tarpeettomiksi jääneitä tavaroita mukanaan, sekä valitsemaan muiden tuomista tavaroista itselleen hyödyllisiä vastalahjoja. Tavarat voivat olla kaikkea maan ja taivaan väliltä tai illalla voi olla tietty teema, kuten vaatteet, viherkasvit ja ruukut tai kirjat ja elokuvat. Ylimääräisille tavaroille voi yhdessä järjestää kirpputoripöydän tai kuljetuksen pelastusarmeijalle tai vastaavaan kierrätykseen.

Emmi

Tasapainoa etsimässä